Jan 10, 2008

Ayam Percik

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam
  • 500ml santan (1 biji kelapa)
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 3 batang serai dititik
Bahan-bahan untuk dikisar:
  • 20 biji bawang merah
  • 10 biji bawang putih
  • 6cm halia
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
Cara:
  • Masukkan bahan-bahan yang dikisar, gula, garam dan santan ke dalam periuk
  • Masak di atas api sederhana sehingga mendidih
  • Bahagi adunan kepada 2 bahagian
  • Panggang ayam di atas api
  • Setelah setengah masak, tuangkan separuh daripada sebahagian kuah ke atas ayam
  • Panggang ayam semula
  • Sambil itu tuangkan kuah selebihnya ke atas ayam. Panggang sehingga kering
  • Campurkan cili boh dan tepung ke dalam kuah yang sebahagian lagi
  • Kacau hingga sebati
  • Masukkan serai
  • Masak sehingga kuah menjadi pekat
  • Tuangkan ke atas ayam yang sedang dipanggang tadi sedikit demi sedikit sehingga ayam masak

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...