Jan 13, 2008

Vietnamese Spring Roll


Bahan A (Inti):
  • 50g cendawan
  • 50g daun bawang
  • 50g suhun (direndam dalam air)
  • 100g taugeh
  • 100g daging cincang
  • 150g udang segar (dicincang)
  • 1 biji telur
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
Bahan B:
  • 2 keping kulit popia
  • 3 helai daun selasih
  • 3 helai daun pudina
Bahan C (Sos kacang):
  • 5 sudu makan minyak
  • 100g kacang tanah dikisar
  • 10 ulas bawang merah dikisar
  • 5 tangkai cili merah dikisar
  • 1/2 inci lengkuas (diketuk sedikit)
  • 3 sudu makan air limau
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
Cara:
  • Tumis bahan A sehingga masak, kemudian sejukkan
  • Susunkan daun selasih serta daun pudina pada permukaan kulit popia
  • Letakkan hasil tumisan tadi pada bahagian atas daun
  • Gulungkan kulit popia
  • Kemudian potong kepada dua bahagian dan hidangkan bersama kuah kacang
Cara membuat sos kacang:
  • Panaskan minyak
  • Tumiskan bawang merah, cili merah dan lengkuas sehingga naik bau
  • Kemudian masukkan kacang tanah
  • Masukkan air limau, sedikit garam dan gula
  • Kacau sehingga rata
  • Siap untuk dihidang

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...