Apr 1, 2012

Resipi Negeri Sembilan : Patin Masak Tempoyak


Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)
  • 4 sudu besar tempoyak
  • 10 biji cili padi dikisar
  • 3 biji cili hidup dikisar
  • 3 batang serai diketuk
  • 3 batang bunga kantan dihiris
  • 5 helai daun kesum
  • 2 cawan air
  • garam, minyak masak dan gula pasir

Cara-cara:
  • Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk
  • Tumiskan bahan yang dikisar
  • Kacau seketika
  • Masukkan serai, bunga kantan dan daun kesum
  • Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin
  • Apabila mendidih, masukkan garam dan gula secukupnya
  • Masak hingga pekat

Bacaan lanjut: Penternakan Ikan Patin

2 Komen Anda Di Sini:

  1. mekasih Nzyrahun... try ar resepi ni.. kalo dekat2 akak nak rasa..hehehehe..

    ReplyDelete

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...