Jan 13, 2008

Gulai Tumis Asam Ikan Pari


Resipi Liza Hanim

Bahan A:
  • 7 sudu makan cili kisar
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • 4 ulas bawang merah dikisar
  • 1/2 inci halia dikisar
  • 2 sudu makan lada hitam dikisar
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Sedikit belacan
Bahan B:
  • 1 mangkuk air asam jawa
  • 1 kuntum bunga kantan (dipotong kecil)
  • 3 tangkai daun kesum
  • 5 keping ikan pari
  • 4 sudu makan minyak
  • Sedikit gula
  • Sedikit garam
Cara:
  • Campurkan semua bahan A
  • Gaulkan sehingga rata dan sebati
  • Panaskan minyak
  • Masukkan bahan yang telah digaul tadi
  • Tumis sehingga naik bau
  • Setelah kekuningan, masukkan air asam jawa
  • Kacau sehingga mendidih
  • Masukkan pula bunga kantan yang telah dipotong dan daun kesum
  • Setelah agak lama, masukkan ikan pari satu persatu
  • Kacau perlahan dan biarkan ia sebati
  • Masukkan sedikit garam dan gula
  • Sedia untuk disajikan

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...