Jan 10, 2008

Rendang Tok

Bahan-bahan:
  • 2kg daging
  • 1kg santan (1 biji kelapa)
  • 15 biji bawang merah dimayang
  • 8 ulas bawang putih dimayang
  • 8cm halia
  • 6cm lengkuas(ditumbuk dan diambil airnya)
  • 5 sudu besar kerisik
  • 2 sudu besar cili kering dikisar
  • 6 biji buah pelaga
  • 3/4 bahagian gula kabung
Bahan-bahan dikisar:
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu lada hitam
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1 batang kayu manis
  • 1 sudu kecil bunga cengkih
  • 5 kuntum bunga lawang
  • 6 biji buah pelaga
  • Garam secukup rasa
Cara:
  • Potong daging dan bersihkan
  • Masukkan kesemua bahan termasuk daging dan santan ke dalam kuali
  • Masak sehingga kering dan keluar minyak
  • Jangka masa memasak ialah lebih kurang 2 jam
  • Pastikan ketika memasak, hendaklah dikacau selalu agar tidak\berkerak

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...