Jan 10, 2008

Acar Buah Pengantin Istimewa

Bahan-bahan A:
  • 1 paket buah plum
  • 1 paket buah prune
  • 1 paket buah kana
  • 1/2 paket kismis
  • 1 paket labu kundur
  • 1 paket jeruk mempelam
  • 2 sudu besar bijan
  • 1 sudu besar biji sawi
  • Sedikit cuka
  • Sedikit gula
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
Bahan-bahan B dimayang:
  • 10 tangkai cili padi
  • 10 biji bawang merah
  • 10 ulas bawang putih
  • 4cm halia
Bahan-bahan C:
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2cm halia
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • Minyak untuk menumis
Cara:
  • Celur dan toskan bahan-bahan B
  • Mayang bahan-bahan C
  • Tumis bahan-bahan yang telah dimayang hingga naik bau
  • Masukkan dan tumis sehingga garing:
    • ketumbar
    • jintan putih
    • jintan manis
    • biji sawi
    • bijan
  • Masukkan dan kacau sehingga kuahnya pekat:
    • cuka
    • garam
    • gula
  • Masukkan dan kacau sehingga sebati:
    • buah plum
    • buah prune
    • buah kana
    • kismis
    • labu kundur
    • jeruk mempelam
  • Masukkan bahan-bahan yang dicelur
  • Gaul dan biarkan sekejap
  • Siap untuk dihidang

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...