Jan 12, 2008

Baik Buruknya Makanan Laut (Seafood)

Antara makanan laut yang menjadi pilihan untuk santapan ialah:
  • Ikan tuna
  • Ikan bawal
  • Ikan senangin
  • Kerang
  • Tiram
  • Kupang
  • Sotong
  • Ketam
  • Udang
Kebaikan makanan laut
  • Rasanya yang sedap
  • Merupakan sumber protein yang bagus terutamanya ikan
  • Viamin A dan D boleh diperolehi dengan mudah di dalam minyak ikan
  • Merupakan sumber vitamin B kompleks dan vitamin C yang penting untuk metabolisme badan
  • Merupakan sumber iodin yang penting untuk:
    • membolehkan kelenjar tiroid berfungsi dengan baik
    • untuk penyembuhan luka
  • Merupakan sumber zat besi dan zink:
    • membantu pembentukan sel darah merah dalam tubuh
    • berupaya meningkatkan darah dalam tubuh pesakit anemia
    • boleh diperolehi daripada tiram, kepah dan kapis
  • Merupakan sumber potassium, fosforus dan selenium
  • Memiliki kandungan sodium yang rendah
Kekurangan makanan laut
  • Tidak semua berpeluang merasai kelazatannya kerana ada segelintir yang diserang gatal atau bengkak selepas memakannya
  • Udang dan ketam acapkali dikaitkan dengan alahan
  • Kaya dengan kolesterol

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...