Jan 10, 2008

Ayam Masak Merah Ala Penang

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam
  • 1 biji santan kelapa
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1 cawan cili boh
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk perasa
Bahan-bahan dikisar:
  • 3 sudu besar bawang besar
  • 2 sudu besar bawang putih
  • 2cm halia
  • 2 batang serai
  • 2 helai daun salam
Cara:
  • Ayam dipotong kepada 6 bahagian, dibersihkan dan ditoskan airnya
  • Ayam digaulkan dengan garam dan kunyit
  • Goreng dan angkat
  • Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama cili boh sehingga naik bau
  • Masukkan sos cili dan sos tomato
  • Bila sudah mendidih, masukkan santan dan ayam
  • Biarkan selama 10 minit
  • Apabila empuk, masukkan garam dan perasa secukupnya

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...