Jan 5, 2008

Kuih Lompat Tikam

Bahan untuk Kepala Santan:
  • 1 cawan santan pekat
  • Sedikit garam
  • 1 helai daun pandan
  • 3 sudu makan tepung beras
Cara:
  • Kacau santan, garam, daun pandan dan tepung beras di atas api yang perlahan sehingga pekat
  • Awasi api dapur supaya tidak terlalu kuat
  • Hidangkan bersama pulut dan air gula merah

Bahan untuk Lompat Tikam:
  • 250gm tepung beras
Bahan untuk dikisar:
  • 2 liter air
  • 7 helai daun pandan
Cara:
  • Kacau tepung beras bersama air daun pandan yang ditapis
  • Kacau di atas api yang kecil selama 20 minit
  • Masukkan ke dalam acuan
  • Biarkan ia sejuk

Bahan untuk Pulut Merah:
  • 1/2 kg pulut (direndam)
  • 1 sudu teh pewarna merah
  • 100ml santan
  • 100ml gula
  • 100ml garam
Cara:
  • Kukus separuh masak pulut merah yang sudah direndam
  • Adukkan pulut bersama santan, gula dan garam
  • Kukus sehingga masak
  • Sedia dihidangkan

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...