Jan 7, 2008

Laksa Sarawak

Bahan-bahan A dikisar:
  • 200gm cili kering
  • 200gm cili padi
  • 250gm udang kering
  • 200gm pes tomato
  • 150gm belacan
  • 150gm bawang merah
  • 80gm halia
  • 80gm lengkuas
  • 4 batang serai
  • 40gm kunyit hidup
Bahan-bahan B:
  • 4 liter santan pekat
  • Garam secukup rasa
Bahan-bahan C:
  • Bihun atau mee kuning
  • Isi ayam dipotong dadu dan direbus
  • Tauhu dipotong dadu dan digoreng
  • Udang direbus
  • Kacang panjang dipotong kecil
  • Taugeh dicelur
  • Bawang goreng
Cara:
  • Tumis bahan-bahan A sehingga naik bau
  • Masukkan bahan-bahan B dan gaul hingga sebati
  • Kacau dan panaskan di atas api sederhana sehingga pekat
  • Hidangkan bersama bahan-bahan C

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...