Sep 12, 2007

Daging Kari

Bahan-bahan:
  • Daging (dihiris nipis-nipis mengikut kesukaan)
  • 2 cm Lengkuas
  • 1 cm Halia
  • 1 ulas Bawang Putih
  • 2 ulas Bawang Merah
  • 1 batang Kayu Manis
  • 1 kuntum Bunga Lawang
  • 2 kuntum Bunga Cengkih
  • 1 paket Serbuk Kari
  • 1 biji Kelapa (Santan)
  • 1 keping Asam Keping
  • 1/2 keping Gula Melaka
  • Cili Kering (yang telah dikisar)
  • Serbuk Kunyit
  • Garam
Cara-cara:
  1. Tumbuk lengkuas, halia, bawang putih dan bawang merah
  2. Gaulkan bahan yang ditumbuk dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan cili kering
  3. Tumis bunga lawang, kayu manis dan cengkih hingga naik bau
  4. Masukkan bahan yang telah digaul tadi, tumis hingga naik bau
  5. Masukkan daging, kacau dan biarkan selama 10 minit
  6. Masukkan santan
  7. Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa
  8. Masukkan asam keping
  9. Kacau sehingga daging empuk
  10. Sedia untuk dihidangkan

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...