Sep 12, 2007

Kari Ayam

Bahan-bahan:
  • Ayam (dipotong kepada beberapa bahagian)
  • 1 kuntum Bunga Lawang
  • 2 kuntum Bunga Cengkih
  • 1 batang Kayu Manis
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 3 ulas Bawang Merah
  • 1 cm Halia
  • 2 cm Lengkuas
  • 1/2 keping Gula Merah
  • 3 sudu Cili Kering (yang dah dikisar)
  • 1 biji Kelapa (Santan)
  • Serbuk Kari
  • Serbuk Kunyit
  • Asam Jawa
  • Garam
Cara-cara:
  1. Tumbuk lengkuas, halia, bawang merah dan bawang putih hingga lumat
  2. Gaul bahan yang ditumbuk dengan serbuk kari, sedikit serbuk kunyit, cili kering kisar dan sedikit air asam jawa
  3. Tumis bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis hingga naik bau
  4. Kemudian tumis segala campuran bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau
  5. Masukkan ayam dan gaulkan dan biarkan selama 5 minit
  6. Masukkan santan
  7. Masukkan gula merah
  8. Kacau hingga mendidih
  9. Masukkan garam secukup rasa, sedia dihidangkan.

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...