Bahan-bahan:- 3 cawan tepung gandum
- 1 ¼ cawan gula halus
- 1 cawan planta atau mentega
- 3 biji kuning telur
- 1 camca teh perisa vanila
- 1 tin kelapa kering (separuh sahaja)
- 1 cawan badam cincang
Cara :
- Kacau gula dan planta hingga kembang.
- Kemudian masukkan kuning telur dan perisa
- vanila , kelapa kering, badam cincang dan tepung gandum dan kacau.(adunannya
- adalah lembut).
- Sapukan sedikit planta pada acuan sampan pada kali pertama bakar.
- Gunakan sudu untuk memasukkan adunan kedalam acuan sampan.
- Sapukan kuning telur dipermukaan biskut dan hiaskan diatasnya dengan badam hiris, ceri merah dan ceri hijau.
- Kemudian bakar hingga kekuningan.
- Semasa panas panas ketukkan biskut tadi keluar dari acuannya.
Bahan- bahan :- 6 oz tepung gandum
- 1 biji merah telur
- 6 oz tepung jagung
- 4 oz gula halus;
- 4 oz mentega
- ½ camca teh serbuk kayu manis
Cara :
- Ayak tepung gandum + tepung jagung serta kayu manis.
- Pukul gula dengan mentega hingga kembang.
- Masukkan acuan ke dalam tin.
- Bila mentega kembang, masukkan telur dengan tepung dan uli hingga sebati.
- Simpan adunan dalam peti ais (1jam).
- Parut adunan dengan penarut mata halus.
- Taburkan coklat rice dan bakar.
Bahan-bahan : - 3 gandum
- 1 cawan gula
- 2 biji telur kuning rebus
- 1 camca teh vanilla
- 1 camca teh baking powder
Cara :
- Pukul marjerin dengan gula hingga kembang
- Kemudian masukkan telur rebus (kuning) dan vanilla.
- Akhir sekali masukkan baking powder dan gandum.
- Gaul hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian, satu bahagian digaulkan dengan serbuk koko.
- Masukkan kedalam acuan ½ koko+ ½ kuning, tekan dan potong. Bakar
Bahan-bahan :
- 100 oz tepung ubi kayu (kanji)
- 5 oz tepung gandum
- ¾ cawan mentega
- ¾ cawan gula halus
- 1 biji telor
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh vanilla
Cara :
- Ayak tepung ubi, gandum dan baking powder dalam satu bekas
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur dan esen.
- Pukul lagi, masukkan tepung sedikit-sedikit, jadikan satu adunan.
- Bila semuanya sebati, ambil sebesar ibujari tiap-tiap satu dan digentel panjang dan pusing seperti bentuk siput.
- Bentukan semula, letakkan tangkainya
- Setelah itu sapukan diluarnya dengan kuning telur tadi.
- Bila selesai, bakar.
Bahan-bahan:
- 1 buku buttercup
- 3 sudu gula halus
- 2 biji kuning telur
- tepung gandum (tambah sedikit serbuk penaik ( ½ sudu teh)
Cara :
- Butter dan gula di pukul sampai kembang
- Masukkan kuning telur
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan lembut dan tidak melekat dijari.
- Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan samprit kemudian picitkan dengan keadaan bentuk gigi di bawah.
- Anggarkan sepanjang 2 inci
- Masukkan jem nanas (dibulat-bulatkan terlebih dahulu) dan gulung.
- Sapukan sedikit kuning telur di atas kuih dan bakar.
Intinya
- 1 biji nanas yang setengah masak(diparut)
- 1 cawan gula pasir
- sedikit minyak sapi /mentega
- tepung jagung
- limau nipis
- pewarna kuning
Cara :
- Toskan sedikit nanas parut tapi jangan di perah
- Masak hingga agak kurang airnya kemudian masukkan gula.
- Bila agak kering masukkan air limau nipis sesudu , pewarna kuning dan butter.
- Untuk mengentalkan tabur satu sudu tepung jagung.
- Pastikan jangan sampai inti terlalu kering. Ianya akan menyebabkan inti tart liat.
Bahan-bahan:
- 250 gm tepung gandum
- 125 gm marjerin
- 1 biji telur(dipukul)
- 2 sudu besar air
- sedikit garam
Untuk intinya:
- 185 gm gula pasir
- 1 biji nenas diparut
- 3 kuntum bunga cengkih
Cara :
- Nenas di toskan airnya, kemudian dimasak dengan gula dan bunga cengkih, bila pekat angkat.Tepung dan marjerin digaul (diramas) sehingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukan telur dan air dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
- Adunan dimasukkan dalam acuan (macam acuan biskut dahlia) kemudian di picit keluar ke atas dulang.
- Adunan yang picit keluar agak panjang maka perlu dipotong mengikut intinya (banyak atau sikit).
- Adunan yang dipotong diterbalikkan dan masukkan inti nenas yang telah dibulat-bulatkan.
- Then, tutuplah adunan tu (dengan menemukan hujung & angkalnya), bila ditutup maka yang bergerigi tu di bhg ataslah.
- Last sekali, sapukan sedikit kuning telur diatasnya supaya nampak berkilat.
- Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 150 C selama 20-30 minit.
Bahan-Bahan:
- ½ kati hati lembu (direbus hingga empuk)
- 5 helai daun limau purut (dibuang tengahnya dan dikoyak-koyakkan)
- 6 tangkai cili kering
- 10 ulas bawang merah atau
- 4 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 2 hiris halia (dihiris halus)
- ½ camca besar ketumbar
- ½ camca teh jintan manis
- ½ camca teh jintan putih
- Garam dan gula secukup rasa
Cara:
- Hati lembu dipotong kecil-kecil.
- Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, ketumbar, jintan manis dan jintan putih digiling hingga lumat.
- Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah digiling tadi hingga garing. Masukkan sedikit pati santan jika suka.
- Kemudian masukkan hati dan daun limau purut..
- Masukkan garam dan gula secukup rasa ke dalamnya sambil digaul rata.
- Apabila telah kering bolehlah diangkat.
Bahan-bahan:
- Daging
- Bawang Merah/Putih
- Serbuk lada Hitam
- Cili Sos
- Sos Tiram
Cara:
- Tumiskan bawang, masukkan daging & lada hitam dan sedikit air.
- Biarkan daging empuk
- Lastly masukkan cili sos dan sos tiram dan sedikit garam.
Bahan-Bahan:
- 500 gm daging batang pinang
- 30 gm ubi kentang
- 10 gm bawang merah
- 10 gm cili padi
- 5 gm bawang putih
- 5 gm halia
- 5 gm kunyit hidup
- 5 gm buah keras
- 2 biji asam limau(ambil air)
- 1 biji kelapa(ambil santan)
- 2 batang serai
- 1 helai daun kunyit
- 2 sudu minyak masak
Cara:
- Halia, bawang putih, serai & bawang merah ditumbuk, diperap dgn daging yg telah dibahagikan kpd 4 bhgn.
- Panggang daging separuh masak.
- Cili padi, buah keras, serai,bawang merah & bawang putih ditumbuk.
- Tumiskan bahan2 tadi hingga terbit baunya.
- Masukkan perahan air limau serta santan & garam secukup rasa.
- Daging panggang tadi dihiris & masukkan ke dlm kuah berserta ubi kentang.
- Masukkan daun kunyit, kacau hingga masak.
Bahan-bahan rempah:
- 15 tangkai cili kering
- 6cm halia
- 4cm lengkuas dikisar halus
- 2cm kunyit hidup
- 10 biji bawang merah
- 5 biji bawang putih
- 4 sudu pati asam jawa
- Air secukupnya untuk merebus daging dan tulang
- Garam secukup rasa
- Sedikit belacan jika suka
- 2 helai daun limau purut
Cara-cara
- Rebus daging dan tulang rawan sampai empuk.
- Tumis bahan kisar, belacan sampai rempah masak dan masukkan daun limau purut.
- Kacau dan renehkan seketika.
- Masukkan rebusan daging dan tulang rawan bersama air rebusan.
- Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa.
- Reneh sampai masak air dan hidangkan.
Bahan-Bahan:
- 800 gm nangka muda (dipotong dadu)
- 40 gm bawang putih (dimayang)
- 100 gm bawang merah (dimayang)
- 1 kg daging lembu
- 3 batang serai
- 10 helai daun kari
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 6 sudu besar rempah kari
- 3 cm halia
- 1 liter santan
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 cm kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- Garam
Cara:
- Tumiskan semua bahan di atas kecuali santan, daging dan nangka muda.
- Bila tumisan garing dan naik baunya, masukkan santan dan biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan daging dan nangka muda dan masak sehingga empuk.
- Perlahankan api dan biarkan seketika sebelum diangkat.
Bahan-Bahan:
- 600 gm daging
- 300 gm rebung (direbus)
- 2.5 cm halia
- 4 labu bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 3 biji cili merah
- 1 sudu besar minyak
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar kicap
- 1 sudu teh gula
- Garam secukup rasa
Cara:
- Potong daging sebesar 1.5 cm x 1 cm.
- Gaul dengan gula, tepung jagung dan kicap.
- Hiris rebung nipis-nipis dan panjang 3 cm.
- Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia hingga hancur.
- Belah dua cili hidup.
- Tumis bawang, halia dan lain-lain.
- Masukkan daging dan balik-balikkan.
- Masukkan rebung, garam dan cili merah.
- Sedia dihidangkan