Sep 12, 2008

Daging Panggang Masak Lemak Cili Api

Bahan-Bahan:
  • 500 gm daging batang pinang
  • 30 gm ubi kentang
  • 10 gm bawang merah
  • 10 gm cili padi
  • 5 gm bawang putih
  • 5 gm halia
  • 5 gm kunyit hidup
  • 5 gm buah keras
  • 2 biji asam limau(ambil air)
  • 1 biji kelapa(ambil santan)
  • 2 batang serai
  • 1 helai daun kunyit
  • 2 sudu minyak masak

Cara:

  • Halia, bawang putih, serai & bawang merah ditumbuk, diperap dgn daging yg telah dibahagikan kpd 4 bhgn.
  • Panggang daging separuh masak.
  • Cili padi, buah keras, serai,bawang merah & bawang putih ditumbuk.
  • Tumiskan bahan2 tadi hingga terbit baunya.
  • Masukkan perahan air limau serta santan & garam secukup rasa.
  • Daging panggang tadi dihiris & masukkan ke dlm kuah berserta ubi kentang.
  • Masukkan daun kunyit, kacau hingga masak.

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...