Sep 20, 2008

Biskut Tart Gulung

Bahan-bahan:
  • 1 buku buttercup
  • 3 sudu gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • tepung gandum (tambah sedikit serbuk penaik ( ½ sudu teh)
Cara :
  • Butter dan gula di pukul sampai kembang
  • Masukkan kuning telur
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan lembut dan tidak melekat dijari.
  • Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan samprit kemudian picitkan dengan keadaan bentuk gigi di bawah.
  • Anggarkan sepanjang 2 inci
  • Masukkan jem nanas (dibulat-bulatkan terlebih dahulu) dan gulung.
  • Sapukan sedikit kuning telur di atas kuih dan bakar.
Intinya
  • 1 biji nanas yang setengah masak(diparut)
  • 1 cawan gula pasir
  • sedikit minyak sapi /mentega
  • tepung jagung
  • limau nipis
  • pewarna kuning
Cara :
  • Toskan sedikit nanas parut tapi jangan di perah
  • Masak hingga agak kurang airnya kemudian masukkan gula.
  • Bila agak kering masukkan air limau nipis sesudu , pewarna kuning dan butter.
  • Untuk mengentalkan tabur satu sudu tepung jagung.
  • Pastikan jangan sampai inti terlalu kering. Ianya akan menyebabkan inti tart liat.

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...