Sep 12, 2008

Hati Masak Daun Limau Purut

Bahan-Bahan:

  • ½ kati hati lembu (direbus hingga empuk)
  • 5 helai daun limau purut (dibuang tengahnya dan dikoyak-koyakkan)
  • 6 tangkai cili kering
  • 10 ulas bawang merah atau
  • 4 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 hiris halia (dihiris halus)
  • ½ camca besar ketumbar
  • ½ camca teh jintan manis
  • ½ camca teh jintan putih
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara:

  • Hati lembu dipotong kecil-kecil.
  • Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, ketumbar, jintan manis dan jintan putih digiling hingga lumat.
  • Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah digiling tadi hingga garing. Masukkan sedikit pati santan jika suka.
  • Kemudian masukkan hati dan daun limau purut..
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa ke dalamnya sambil digaul rata.
  • Apabila telah kering bolehlah diangkat.

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...