Sep 12, 2008

Daging Masak Asam Tumis

Bahan-bahan rempah:

  • 15 tangkai cili kering
  • 6cm halia
  • 4cm lengkuas dikisar halus
  • 2cm kunyit hidup
  • 10 biji bawang merah
  • 5 biji bawang putih
  • 4 sudu pati asam jawa
  • Air secukupnya untuk merebus daging dan tulang
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit belacan jika suka
  • 2 helai daun limau purut


Cara-cara

  • Rebus daging dan tulang rawan sampai empuk.
  • Tumis bahan kisar, belacan sampai rempah masak dan masukkan daun limau purut.
  • Kacau dan renehkan seketika.
  • Masukkan rebusan daging dan tulang rawan bersama air rebusan.
  • Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa.
  • Reneh sampai masak air dan hidangkan.

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...