Sep 20, 2008

Biskut Tart Nenas

Bahan-bahan:
  • 250 gm tepung gandum
  • 125 gm marjerin
  • 1 biji telur(dipukul)
  • 2 sudu besar air
  • sedikit garam
Untuk intinya:
  • 185 gm gula pasir
  • 1 biji nenas diparut
  • 3 kuntum bunga cengkih
Cara :
  • Nenas di toskan airnya, kemudian dimasak dengan gula dan bunga cengkih, bila pekat angkat.Tepung dan marjerin digaul (diramas) sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Masukan telur dan air dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
  • Adunan dimasukkan dalam acuan (macam acuan biskut dahlia) kemudian di picit keluar ke atas dulang.
  • Adunan yang picit keluar agak panjang maka perlu dipotong mengikut intinya (banyak atau sikit).
  • Adunan yang dipotong diterbalikkan dan masukkan inti nenas yang telah dibulat-bulatkan.
  • Then, tutuplah adunan tu (dengan menemukan hujung & angkalnya), bila ditutup maka yang bergerigi tu di bhg ataslah.
  • Last sekali, sapukan sedikit kuning telur diatasnya supaya nampak berkilat.
  • Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 150 C selama 20-30 minit.

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...