Sep 12, 2008

Daging Gulai Nangka

Bahan-Bahan:

  • 800 gm nangka muda (dipotong dadu)
  • 40 gm bawang putih (dimayang)
  • 100 gm bawang merah (dimayang)
  • 1 kg daging lembu
  • 3 batang serai
  • 10 helai daun kari
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 6 sudu besar rempah kari
  • 3 cm halia
  • 1 liter santan
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • Garam

Cara:

  • Tumiskan semua bahan di atas kecuali santan, daging dan nangka muda.
  • Bila tumisan garing dan naik baunya, masukkan santan dan biarkan mendidih sebentar.
  • Masukkan daging dan nangka muda dan masak sehingga empuk.
  • Perlahankan api dan biarkan seketika sebelum diangkat.

2 Komen Anda Di Sini:

  1. Puan, saya nk tanye, saya penah gak try masak lemak nangka nih tp masak lemak tu rasa macam begetah..puas gak di cuci nangka muda tu tapi getahnye tak mo ilang..puan tau tak camne nak ilangkannye?

    -me-

    ReplyDelete
  2. oh adik..kena rebus nangka tu dulu dan buang airnya..insya Allah..lepas tu baru boleh bubuh dalam gulai nangka tu...

    ReplyDelete

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...