Dec 25, 2008

Sambal Udang Petai

Walaupun ni adalah resipi yang biasa anda masak, mungkin adik-adik yang baru nak belajar masak tu perlukan panduan untuk resipi ni..jadi silalah mencubanya k?

Bahan-bahan:
  • 600g udang
  • 150g cili kering
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • sedikit belacan
  • asam jawa pekat secukup rasa
  • 3 labu bawang besar (dihiris nipis)
  • 3 papan petai (ambil isinya)
  • garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
  • minyak untuk menumis

Cara-cara:
  • Udang dibuang kulit dan dibersihkan
  • Cili kering dikisar bersama belacan
  • Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus
  • Kemudian panaskan minyak
  • Tumiskan bawang hingga naik bau
  • Kemudian masukkan cili
  • Tumis sehingga garing
  • Seseudah garing, masukkan asam jawa, gula dan garam
  • Masak hingga kering sedikit
  • Kemudian masukkan udang,petai dan bawang besar
  • akhir sekali, masukkan serbuk perasa
  • Kacau rata dan diangkat

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...