Dec 26, 2008

Resipi Negeri 9 : Telur Itik Masak Lemak Pucuk Ubi

Resipi ni sesuai time makan tengahari...makan dengan nasi panas...mmmm..marvellous!!!

Bahan-bahan:
  • 6 biji telur itik
  • 500ml pati santan
  • 1 batang serai dititik
  • 10 biji belimbing buluh dititik
  • 150g pucuk ubi yang dibersihkan
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa

Bahan dikisar:
  • 1 1/2 inci kunyit
  • 10 biji cili api
  • 4 ulas bawang putih
  • 6 ulas bawang merah

Cara-cara:
  • Masukkan bahan dikisar, santan pekat dan serai ke dalam periuk
  • Reneh atas api perlahan
  • Masukkan sedikit air agar kuah tidak terlalu pekat
  • Biarkan kuah mendidih baru pecahkan telur ke dalam periuk satu persatu
  • (Jangan sampai kuning telur pecah)
  • Bila telru dianggarkan masak dan agak keras, masukkan pucuk ubi
  • Biarkan sebentar agar empuk
  • Kemudian masukkan garam dan belimbing yang telah dititik
  • Teruskan mengacau untuk elakkan pecah minyak
  • Setelah dua minit, bolehlah diangkat

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...