Dec 27, 2008

Resipi Negeri Sembilan : Sayur Pecal

Bahan-bahan:
  • tauge
  • timun
  • kacang panjang
  • tauhu goreng
  • telur rebus
  • tempe goreng

Bahan kuah:
  • 2 sudu besar asam jawa
  • 1 cawan air panas
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 sudu teh belacan
  • 1/4 cawan air sejuk
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 2 sudu besar gula perang
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 cawan kacang tanah

Cara-cara:
  • Tauge dan kacang panjang dicelur
  • Timun dihiris halus
  • Tauhu dan tempe digoreng
  • Asam jawa direndam jawa dalam air panas dan ditapis
  • Kisar bawang merah, cili, belacan dengan air sejuk hingga halus
  • Tumis bahan kisar hingga wangi selama 6 hingga 8 minit
  • Masukkan gula perang, kicap dan jus asam jawa
  • Renihkan selama 2 minit
  • Masukkan kacang dan renihkan selama 2 minit lagi
  • Sejukkan sebelum dicurahhkan pada sayur-sayuran tadi

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...