Dec 27, 2008

Resipi Negeri Sembilan : Rendang Ayam

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam
  • 150g cili padi dikisar
  • 500g santan
  • 5 batang serai (dihiris halus)
  • 2 inci lengkuas (dikisar halus)
  • 2 inci halia (dikisar halus)
  • 1 inci kunyit (dikisar halus)
  • 300g bawang merah (dikisar halus)
  • 1 labu bawang putih (dikisar halus)

Bahan lain:
  • 1/2 cawan ketumbar (digorenga tanpa minyak dan dikisar halus)
  • 1 sudu jintan putih (digorenga tanpa minyak dan dikisar halus)
  • 1 sudu jintan manis (digoreng tanpa minyak dan dikisar halus)
  • 1/2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit
  • garam dan serbuk perasa

Cara-cara:
  • Ayam dipotong kecil dan dibersihkan
  • Perapkan cili dan bahan-bahan yang dikisar dengan ayam selama 3 hingga 4 jam
  • Jerangkan kuali dan panaskan ayam tadi dahulu
  • kemudian masukkan santan, daun kunyit, kerisik, garam dan serbuk perasa
  • Masak hingga kering

0 Komen Anda Di Sini:

Post a Comment

Ada komen membina atau apa2 yang ingin dikongsikan? Boleh taip kat bawah ni.. atau luahkan apa2 aje yang anda suka di sini..komen yang membina dari anda akan saya publishkan..Insya Allah..jgn lupa tekan butang publish yout comment ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...