Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)
- 4 sudu besar tempoyak
- 10 biji cili padi dikisar
- 3 biji cili hidup dikisar
- 3 batang serai diketuk
- 3 batang bunga kantan dihiris
- 5 helai daun kesum
- 2 cawan air
- garam, minyak masak dan gula pasir
Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk
- Tumiskan bahan yang dikisar
- Kacau seketika
- Masukkan serai, bunga kantan dan daun kesum
- Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin
- Apabila mendidih, masukkan garam dan gula secukupnya
- Masak hingga pekat
Bacaan lanjut: Penternakan Ikan Patin
Memang sodaappp...
ReplyDeletemekasih Nzyrahun... try ar resepi ni.. kalo dekat2 akak nak rasa..hehehehe..
ReplyDelete